חיפושדלג על חיפוש
חיפושדלג על חיפוש

מרכז רפואי גריאטרי, בית חולים שמואל הרופא - עמוד הבית

בית החולים שמואל הרופא מסונף לבי”ס לרפואה ע”ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב
חיפושדלג על חיפוש
מדינת ישראל
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

קלינאות תקשורת

במכון לטיפול בהפרעות בתקשורת מטפלות קלינאיות תקשורת מוסמכות ומנוסות במגוון תחומים, בכללם- שיקום נוירולוגי, מטופלים מונשמים, מטופלים במחלקות סיעוד מורכב ומטופלים במחלקות אקוטיות. קלינאיות התקשורת משתתפות באופן שוטף בהשתלמויות וקורסים מקצועיים בתחומים השונים.
הצוות עוסק באבחון וטיפול בהפרעות נרכשות בתחומי ה-דיבור, קול, שפה, תקשורת ובליעה.


 

1. הפרעות דיבור:

כגון- דיסארתריה, אפרקסיה. שבץ מוחי, חבלת ראש ומחלות נוירולוגיות נוספות עלולים להוביל לפגיעה בשרירי הדיבור וההיגוי, המתבטאת בפגיעה במובנות הדיבור. הדיבור עלול להיות מרוח, איטי וקשה להבנה. כמו כן, עלולה להיות אפרקסיה של הדיבור- ליקוי בתכנון איברי ההיגוי לצורך דיבור.
קלינאית התקשורת עובדת על שיפור אופן הדיבור ובכך שיפור התקשורת המילולית של המטופל עם סביבתו.


2. הפרעות קול:

 דיספוניה ו/או היפופוניה. להפרעה נרכשת במיתרי הקול, (כגון- חולשה או שיתוק מיתר קול) קיימת השפעה על איכות הקול. קול דיספוני יכול להיות מאופיין בצרידות, בנשיפתיות, בעוצמת קול חלשה ועוד.
קלינאית התקשורת עובדת על שיפור איכות הקול על ידי מתן תרגילים מותאמים להפרעה.


3. הפרעות שפה:

 אחת מהפרעות השפה העשויות להיגרם כתוצאה מפגיעה מוחית היא אפזיה- בה נפגעת היכולת השפתית ולמטופל נגרם כשל תקשורתי מהותי. הפגיעה הנה בארבעת ערוצי השפה- בהבנת שפה, ביכולת ההבעה המילולית, בקריאה ובכתיבה. התחומים האמורים עלולים להיפגע בדרגות חומרה שונות, בהתאם למיקום ולאופי הפגיעה. ליקוי שפה על רקע קוגניטיבי הוא ליקוי שכיח נוסף.
קלינאית התקשורת מטפלת בשפה הפגועה באופן ספציפי וכן ביכולות התקשורת של המטופל עם סביבתו והדרכת המטופל ובני משפחתו.


4. הפרעות תקשורת:

 פגיעה ביכולת התקשורת המילולית – כאשר יכולת הדיבור, הקול ו/או השפה נפגעים, קיימת השפעה גם על יכולת התקשורת.
קלינאית התקשורת מסייעת לשיפור התקשורת על ידי התאמה של אמצעי תקשורת תומכת וחלופית, המותאמות אישית למטופל וליכולותיו (כגון- לוחות תקשורת, מחשבי תקשורת, מערכת למיקוד מבט ועוד). כמו כן, נעשית התאמה של הסביבה, על מנת להנגיש את התקשורת עם המטופל.


 

5. הפרעות בליעה

 דיספגיה הינה ליקוי בתהליך העברת המזון מחלל הפה לוושט. היא עלולה לקרות בכל גיל, אך היא שכיחה יותר בזקנה. בנוסף, עלולה להתפתח בשל מחלה נוירולוגית. הפרעות בליעה שכיחות גם אצל אנשים מונשמים ובקרב חולי COPD בשל הפרעה בקואורדינציה שבין הנשימה והבליעה. הפרעות בליעה עלולות להוביל לרעב, תת תזונה והתייבשות, כמו גם לשאיפת מזון לדרכי הנשימה והיווצרות דלקת ריאות. שיקום יכולת הבליעה נעשה באופן פרטני, בהתאם לסוג ההפרעה שאובחנה.

בנוסף, קלינאית התקשורת מבצעת גמילה מהזנה חלופית (כגון- זונדה, פג) במידה וניתן.

שיקום יכולות הבליעה חיוני הן מבחינה רפואית (חשש לדלקת ריאות עקב שאיפת מזון, הידרדרות פיזית בשל מחסור במזון ושתיה) והן מבחינה מוראלית.

כל מטופל המגיע לטיפול, עובר אבחון מקיף ע"י קלינאית תקשורת, בתחומים השונים. בהתאם לממצאי ההערכה, נבנית עבור המטופל תכנית טיפול אישית ומקיפה, בהתאם לקשיים שאובחנו אצלו. הטיפול מתמקד בשיפור יכולות שנפגעו ובמתן כלים ואסטרטגיות מפצות. זאת על מנת על מנת לשפר את איכות חיי המטופל ואת יכולתו לתקשר עם הסביבה.



טיפול ותרגול הם גורמים משמעותיים בשיפור יכולות התקשורת, השפה והדיבור. אנו רואים במטופל ובמשפחתו בעלי תפקיד מכריע בתהליך השיקום והטיפול, ולכן יש שילוב ועירוב של הסביבה בכל התהליך הטיפולי, החל מקביעת מטרות הטיפול וכלה בהשגתן.


קלינאיות התקשורת עושות שימוש במגוון רחב של אמצעי אבחון ועזרים טיפוליים- חומרי ודפי עבודה, אייפד, משחקים שונים, אביזרי טיפול, אביזרי בליעה ועוד.

 

מנהלת השירות:

רחלי קוזניץ 08-9258886  


מייל ליצירת קשר:

Rachel.kusnitz@moh.gov.il

טלפון נוסף:


08-9258856

שעות פעילות:


א,ב,ד,ה 9:00-16:00

 

עבור לתוכן העמוד